Ronde Van Luik

Afgelopen week was er de ronde van Luik, een 5-daagse dwars door de provincie met 5 stevige ritten van om en bij de 150 km.  De selectie bestond uit Broekmans, Elen, Frankaert, Heylen, Smeyers en Vermeer.

De 1ste rit was Blegny – Blegny.  Deze etappe, met enkele lange hellingen, was een kolfje naar de hand van de crossers.  Ze gooiden meteen de gashendel open en zo ontstond er een kopgroep van 13.  Een 30 km van het einde kwam het peloton kort en zo maakten 10 renners (met Smeyers) de oversteek.  Enkele renners, waaronder Smeyers, kregen het nog moeilijk en zij moesten de kop laten gaan.  Zij kwamen binnen op 50 sec van de kop, het peloton met de andere Profel renners gaven 1.45 toe.

De 2de rit was Plombières – Plombières en op papier de makkelijkste. Natuurlijk waren het weer de crossers, allen fulltime prof, die het vuur aan het lont staken.  Zij zorgden voor een kopgroep van elf, zonder Profel renners.  Op het einde leek het peloton aan te sluiten, enkele renners waaronder Frankaert sloten nog aan, hij werd nog 11de in de uitslag.  Het peloton, met alle Profel-renners, buiten Heylen die moest opgeven,  kwam binnen op 10 sec.

De 3de rit was Marchin-Marchin.  Deze rit kwam richting Haspengouw, maar bleef wel in de provincie Luik.  Veel open velden dus, en dankzij de wind kans op waaiers.  In elke ontsnapping zat wel iemand van Profel.  Op zo een 40 km van het einde reden er na een felle strijd 23 renners weg.  Voor Profel waren Smeyers en Elen attent, deze groep spurtte voor de overwinning en zorgden dat het een peloton een achterstand had van meer dan 3 minuten.  De overige renners kwamen juist voor of in het peloton over de streep.  Dankzij deze rit kwam Smeyers op de 8ste plaats binnen in het klassement, Elen stond mooi 14de.

De 4de rit Stoumont-Stoumont, was een lastige kluif met enkele hellingen uit L-B-L.  Zoals het zo dikwijls is in de koers, baarde deze rit een muis.  Een 60 renners spurtten voor de overwinning, met nog 3 Profel renners in het pak.  Enkele renners muisden er onderuit en kwamen net voor het peloton binnen, Broekmans had een mindere dag en kwam enkele minuten na het pak over de streep terwijl Vermeer ziek opgaf.

De 5de rit Seraing – Seraing was naar jaarlijkse gewoonte de moeilijkste, mede dankzij het warme weer.  Een kopgroep van 20, met Smeyers, reed praktisch de halve koers voorop en streden voor de overwinning.  Enkele renners uit de top van het klassement waren er niet bij, dus zo mochten we een knappe 6de plaats in de eindklassering voor Smeyers noteren.  In de rit werd hij 11de, terwijl Frankaert 27ste,  Elen 61ste en Broekmans 56ste.  In het algemene klassement was Elen de 2de Profel renner op de  26ste plaats, Frankaert werd 32ste en Broekmans 66ste.  In het algemene ploegenklassement was er een 7de plaats.

De uitslagen van alle ritten kan je hier terugvinden, http://www.ucseraing.eu/TPL/classements.html