Ronde van Namen

Afgelopen woensdag startte de ronde van Namen.  Een mooie ronde, dagelijks rond de 150km, met enkele zware en minder zware etappes en een tijdrit.  Profel mocht volgende renners inschrijven; Broekmans, Elen, Frankaert, Smeyers, Vermeer en Wijnants.

De 1ste rit van Profondeville naar Philippeville was een mooie opwarmer. Al vroeg was er een ontsnapping van 6 renners met Frankaert, die enkele tussenspurten voor zijn rekening nam.  Zij namen al snel een mooie voorsprong met een max van 3 minuten.  Op 30 km van het einde kwam het tot een algemene hergroepering, waarna er meteen een kopgroep van 9 renners wegreed.  Dit keer was er jammer genoeg geen Profel renner mee.  De 9 spurtten voor de overwinning, op een halve minuut gevolgd door het peloton waaruit Elen nog een paar seconden wegreed.  De andere kwamen binnen in het peloton.

De 2de rit ging van Gedinne naar Bièvre.  Met enkele hellingen een mooie etappe om de koers te laten ontploffen.  Vroeg in de wedstrijd was er kopgroep van 20 renners met Vermeer en Smeyers.  Halfweg was alles te herdoen en was er een ontsnapping van 14 renners, zonder Profel renners.  Elen en Smeyers hadden vroeger in de wedstrijd wel al de tussenspurten gewonnen in functie van Frankaert.  De 14 reden op kop tot 15km van het einde, waarna er terug 14 renners wegreden (met Vermeer).  Zij bleven vooruit met een halve minuut voor op het peloton.  Vermeer werd 11de en Elen werd 3de vh peloton en eindigde zo 17de.  De anderen, buiten Wynants,  bolden binnen in het peloton.

Rit 3 ging van Florennes naar Walcourt.  Met weer een bedrijvige Frankaert die vol mee deed voor de tussenspurten.  Na de 2de tussenspurt liet hij zich terug inlopen door het peloton,  na heel wat kilometers vooruit gereden te hebben samen met 3 vluchters.  De anderen reden nog een heel tijdje voorop maar werden op 20km van het einde terug ingerekend.  Na enkele schermutselingen kwam alles terug samen en werd het een langgerekte spurt. Een hardwerkende Wynants kwam enkele minuten na het 80-koppige peloton over de streep.  De anderen kwamen mooi binnen in het peloton.

Rit 4 was een zware tijdrit van 14 km in Gesves, met enkele nijdige hellingen die met het binnenblad moesten genomen worden.  Beste Profel-renner was Vermeer op de 11de plaats, 30 sec trager dan winnaar en gele trui Adams.  Sander Elen reed ook een mooie tijdrit en eindigde op de 22ste plaats, hij had 50 sec meer nodig dan de winnaar.  Broekmans en Smeyers waren anderhalve minuut trager dan de winnaar.  Frankaert en Wynants namen wat meer tijd en eindigden op meer dan 2 minuten.  In het algemene klassement was er na de tijdrit een 8ste plaats voor Vermeer terwijl Elen opgeschoven was naar een 17de plaats.  Broeckmans 37ste en Smeyers 42ste.  Frankaert (rode trui) en Wynants speelden niet echt mee voor het algemene klassement.

De 5de en laatste rit ging van Jemeppe naar de Citadelle van Namen.  Na een lang voorspel kwam het tot een kopgroep van 6, die op 40 km van het einde het gezelschap kregen van een goede Smeyers.  Zij bleven mooi voorop maar hun liedje was uit op 7km van het einde.  Het werd dan ook een massaspurt van 60 man, met Elen die mooi 9de werd en Vermeer werd 22ste.  Broekmans werd nog 36ste, Frankaert en Smeyers kwamen wat na dit peloton over de streep. Wynants kwam ten val en moest opgeven

In het algemene klassement werd Vermeer 8ste, Elen 13de en Broekmans 30ste.  In het algemene ploegenklassement was er een 5de plaats.  Frankaert won op zijn beurt het rushesklassement.  Voor een volledige kijk op deze koers is er deze link http://www.royalnamurvelo.be/index.php/le-tour-de-la-province-de-namur